Bogudgivelse: Erhvervsdidaktisk opslagsbog

Forsiden med forfatternavne.

Mandag d. 9. januar 2023 udkommer Erhvervsdidaktisk opslagsbog på Hans Reitzels forlag, som jeg har redigeret med min tidligere kollega, Anna Brodersen (KP).

Bogen består af 58 opslag skrevet af i alt 44 forskellige forfattere. Bogen er oprindeligt inspireret af Peter Brodersens Didaktisk Opslagsbog (2021/2022) – stor tak til Peter for at lade os låne ideen og formatet! Men Erhvervsdidaktisk Opslagsbog adskiller sig ved, at alle opslag er krydret med cases, der illustrerer hvordan opslagets begreb og/eller metode kan tænkes at komme i spil i en erhvervsrettet uddannelseskontekst.

Flertallet af cases retter sig mod erhvervsuddannelsernes undervisning, og det er ikke tilfældigt, da bogens primære målgruppe netop er faglærere på erhvervsuddannelserne og studerende på den erhvervspædagogiske diplomuddannelse. Ikke desto mindre, forestiller vi os, at andre, der arbejder med eller blot er nysgerrige på erhvervspædagogik og -didaktik, også kan få glæde af bogen.

De 44 forfattere kommer fra alle professionshøjskolerne, et par universiteter og så er der en håndfuld ’uafhængige’. For Anna og mig har det fra starten været essentielt, at så mange gode kræfter som overhovedet muligt har kunne bidrage. Med bogen har vi nemlig også haft som ambition at vise, at der faktisk er mange gode folk rundt omkring i uddannelsessystemet, som interesserer sig for og har lyst til at bidrage til pædagogisk-didaktisk viden, der er meningsfuld og anvendelig i de erhvervsrettede uddannelser. Det er vi stolte og taknemmelige over er lykkedes!

Bagsiden med oversigt over opslag.

Selve bogens tilblivelsesproces har været meget interessant og på mange måder udfordrende. Karakteristik for bogen er netop, at den er et opslagsværk, hvilket betyder, at alle opslag har skulle passe ind i et særligt format og være meget korte. Ideen med opslagene er således, at de skal fungere som introduktion, hvilket også betyder, at meget komplekse fænomener har skulle beskrives meget kort. Det oplever jeg, at de fleste forfattere har døjet med fordi, der simpelthen ikke har været plads til at få væsentlige nuancer med. Sådan må det nødvendigvis være, men det betyder også, at bogens opslag skal ses som kvalificerede startpunkter og ikke som hele sandheden om dette eller hint. Her hjælpes bogens læsere dog også på vej til flere nuancer og sammenhænge gennem de mange krydshenvisninger, der er i hvert opslag.

Ud over at takke de mange forfattere, der har bidraget, skal der også lyde en særlig tak til forlaget og ikke mindst forlagsredaktør, Henrik Juul – det har været en fornøjelse at opleve så professionel sparring på alle niveauer i processen.

Vi glæder os meget til at tage bogen i anvendelse og håber, at den vil blive godt modtaget blandt lærere og studerende på de erhvervsrettede uddannelser :-)

Bogen er på 360 sider og kan bestilles her.

/Marianne

Jeg har selv bidraget med en række opslag skrevet i samarbejde med Anna Brodersen, Henrik Juul og Peter Holmboe (UCSyd):

  • Juul & Riis – Didaktiske modeller
  • Riis & Brodersen – Fag- og erhvervsdidaktik
  • Riis & Brodersen – Grænsekrydsning
  • Juul & Riis – Indhold
  • Holmboe & Riis – It-didaktik
  • Brodersen & Riis – Motivation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.